Årbols Skolmuseum

Välkommen till
Årbols Skolmuseum

Ett av Sveriges mest välbevarade skolmuseer med mängder av materiel

  skolmuseet invigdes - den 26 april 1976 (48 år sedan i år)


När den 80-åriga skolan i Årbol i Ånimskog lades ner 1963, levde den i stället upp som museum. Skolmiljön från sekelskiftet återskapades. Ta gott om tid på dig för här finns mycket att se och minnas: 6 000 skolböcker från alla tider, en stor samling skolplanscher från alla tider, sparbössor och trafikundervisningsmaterial från olika decennier. När du än gick i skolan, finns det något du känner igen. Din första läsebok? Gymnastikpåsen eller förklädet du sydde i slöjden?

Årets utställning är:

Barn och ungdomars sparande i äldre

tid och fram till nutid, samt ett
axplock av skolmuseets skolkort.

Vi vill gärna se dig som medlem i stödföreningen för Årbols skolmuseum

Medlemsavgiften är 100 kronor/år. Skicka mejl till info@arbolskolmuseum.se med namn och kontaktuppgifter samt egen e-mejl adress, du betalar till

Pg 4865108-7 eller Swish 123 376 4172

Pengarna går till underhåll av fastigheten och förbättringar i verksamheten.
Öppettider 2024

Museet håller öppet fr.o.m. den 24/6 till och med den 9/8


Måndag  13.00 - 17.00

Onsdag   13.00 - 17.00

Fredag    13.00 - 17.00

Landsbygdsveckan

18, 19, 21, 23, Augusti     (21 inställd p.g.a. bokning)
samma tider.

Bussresor och större grupper kan ta kontakt med Anne Bengtsson på Tel. 0767029545 eller annebess@telia.com för överenskommelse om guidning efter stängning. Vid ändrad överenskommelse vänligen meddela senast 1 tim innan.

Entré 40 kr/person från 16 år - kontant eller swish 123 184 2822

Kontaktperson och guidning: Anne Bengtsson
Telefon: 076-702 95 45
E-post: annebess@telia.com

Viktigt meddelande till föreningsmedlemmar

Föreningen vill få tag på era e-postadresser för att kunna skicka ut kallelser och inbjudningar till er.
Tyvärr så har portokostnaden blivit så hög idag att vi försöker minimera den genom att informera genom e-post i stället.
Vi behöver namn och adress (för att inte blanda ihop vid flera personer med samma namn) samt er e-postadress.
Vänligen skicka den till info@arbolskolmuseum.se eller till ake.n.20322@telia.com
Sökande efter e-postadresser fortgår. Nu har 99 st sms-ar gått ut till medlemmar som jag saknar e-postadress till. Jag väntar på fler svar än de som har kommit in. Tyvärr så har vi ett större antal medlemmar med kontantkorts telefoner som jag inte når.
Tack på förhand
Stefan Lundell
Marknadsföringsgruppen

Årbols skolmuseum har en av Sveriges mest omfattande skolsamling från 1800-talet och in i vår egen tid. Här finns inte bara skolmöbler från olika tidsepoker utan även läroböcker, läromedel och hjälpmedel för undervisning.

Lärosalar och böcker

På bottenplan finns två lärosalar och ett avklädningsrum. På andra våningen finns en stor utställningshall och ett forskningscentrum. Det finns läseböcker från olika tidsepoker från 1800 talets ABC-bok till 1900 talets Sörgården, Där finns de senare läseböckerna: "Vill du läsa…", "Nu ska vi läsa" eller "Byttners -Första boken".

Tössbohallen

Den gamla skolvinden ovanpå skolmuseets skolsalar rymmer en stor utställningshall med montrar som visar olika hjälpmedel och läromedel. Här finns till exempel en monter med olika modeller av radioapparater. Skolradion kom att bli en viktig del av undervisningen med dess program i olika ämnen. Den första engelskundervisningen skedde också genom skolradio. Skolmuseet har stor samling av skolradiohäften från olika årtionden.

Klassfoton

Visste du att det finns klasskort från ett stort antal av våra skolor i Åmåls kommun. Det är kort från såväl svunna som idag existerande skolor. Det börjar med Mo/Berga i norr och slutar med Årbols skola i söder.Korten ligger digitalt sparade på en dator. Bilderna går att få utskrivna mot en mindre kostnad.

Tage Stahre

Grundare och intendent av Årbols Skolmuseum.

1930.09.12 - 2020.08.05

Tage Stare grundare av skolmuseet

Tage Stahre med sina döttrar

Tage, det är så många minnen, men det är några som särskilt kommer för mig: - att åka bil med dig genom Tösse och Ånimskog och få höra dina kärleksfulla berättelser om ”bygdens folk” - du visste exakt vem som bodde var och det var kul att höra dig berätta. - ditt fina brev när min mormor gick bort 2001. Ett brev jag ännu har kvar. - dina telefonsamtal som du brukade börja med ”hej duuu”. - min ”chock” när jag insåg att jag hade utsetts till din personlige ersättare i Årbols skolmuseum - vem skulle kunna leva upp till att ersätta dig? - tack också för många ”hemlisar” vi delat om skolans värld. Jag lovar att bevara dem hos mig. Sist vi träffades var vid Lars Edströms begravning då du bad mig hjälpa dig hem från församlingshemmet. I hällregnet gick vi (ja du satt, jag gick) de få metrarna till Åmålsgården och jag försökte så gott det gick att skydda dig med mitt paraply. Som vanligt hade du hållit ett fint tal vid minnesstunden och lyckats fånga personen (denna gång Lars) på pricken. Tack för din omtanke, din vänskap och din välvilja.
Niklas Lindstrand

Historik över skolor i Ånimskog

Det fanns inga lokaler eller utbildade lärare att tillgå. Skolundervisningen fick ske ute i gårdarna. Undervisningen sköttes av klockaren eller någon läs- och skrivkunnig person. Redan 1855 planerade man att bygga skolhus i Ånimskog och det beslutades att bygga tre skolhus.

Det första skolhuset uppfördes i Salebol 1861.

Därefter Ånimskogs kyrkskola 1862 och sedan kom ÅRBOLS SKOLA 1863.

Det var endast folkskola med elever från 10 års ålder.

På 1880 talet inrättades småskolor med särskilda småskollärarinnor.

ÅRBOLS SMÅSKOLA tillkom 1905, då skolan tillbygges med småskolesal.

Så har undervisningen fortsatt i ÅRBOL med småskola klass 1-2 till 1955 och folkskola klass 3-7 till 1963, då skolan nedlades och eleverna överflyttades till Ånimskogs kyrkskola.

KORT HISTORIK OM SKOLMUSEET.

En marsdag 1965 kom tanken om att skapa ett skolmuseum. Det stora arbetet med att samla ihop saker tog sin början. Samt att i iordningställa skolsalar m. m . Allt detta skedde under en tio års period.

INVIGNING.

Invigningen skedde 1976. Årbols skola övergick till att bli skolmuseum.

Eldsjälen Margareta Nilsson ringer in till undervisning i filmen "Ett besök på Årbols skolmuseum" för elever från Edsleskogs friskola.

Denna film samt filmen "Skolminnen Årbols skola" finns att se på här nedanför.

Skolklass på besök i museet

Gamla elever berättar minnen från skolan

Folkskolan

Bilder från museet

Klicka på respektive bild för mer informatiom

Till minne av Tage Stahre avliden 5 Augusti 2020BokstavsställBokstavstavla för stavningDiverse material från skolgångenSkolpojke i Tage Starhes sjömanskostym när han var liten.Tage Stahres minnesbord
DricksvattenfontänPojke vid hyvelbänkLilla klassrummetModeller av skolor i KommunenStora skolsalen med gamla bänkarNordenkarta från 1917
Lilla skolsalenModellsamling av skolor i Åmåls kommunUtrustning för kemilektionUtrustning för fysikHur en kolvmotor fungerar (Delar saknas tyvärr)Mineral och bergartsamling
Plansch från bondgårdPlansch över livet i myrstackenSkolböcker genom tidernaFler skolböckerElevers sparbössaGammaldags vattenpump
Naturens underSkolkök
Tage med sima döttrar i unga årSkrivning med bläckpenna
Ny plåtbeklädnad på skorstenarna som var välbehövligt

Elever från Rösebo Skola som i år (2022) firar 140 år som aktiv skola!!


Kontaktperson

Anne Bengtsson

Årbol 501, 66297 Ånimskog Sverige 

076 702 95 45

annebess@telia.com eller info@arbolskolmuseum.se